2012-06-23

Årets tårta!

Årets tårta blev en succé. Receptet är taget från DNs söndagsbilaga med lite modifikation, jag kan inte följa ett recept till punkt och pricka, det går inte.

Marängstänger:
2 äggvitor
1½ dl socker

Vispa äggvitorna till hårt skum, tillsätt sedan sockret, lite i taget och vispa igen tills det blir väldigt hårt skum. Spritsa sedan ut allt på en bakplåtspappersklädd plåt (se nedan) och grädda i 2-3 h i 90 grader.

Marängstänger

Tårtbotten:

4 ägg
2 dl socker
1 dl potatismjöl
1 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Vispa ägg och socker pösigt, tillsätt övriga ingredienser och grädda i 200 grader i 30-40 min. Använd rund smörad och bröad springform, normal storlek.

Skär till botten så att det blir helt raka kanter innan spackling.

Lime-vaniljkräm

1 lime, finrivet skal + saft
½ vaniljstång
3 äggulor
2½ dl grädde
½ dl socker
1½ msk maizena

Riv och pressa limen i en kastrull, dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna i kastrullen. Blanda i resten av ingredienserna, vispa under omrörning tills krämen tjocknar. Kyl ner krämen i kallvattenbad och fortsätt röra en stund. Sila genom finmaskig sil och låt sedan svalna helt i kyl.


Skär botten i 3 delar, mosa jordgubbar och ta en klick vispad grädde i ena lagret och vaniljkrämen i andra. Spackla med vispad grädde och bryt marängstängerna i lagom stora bitar, tryck fast på sidorna och fyll sedan med massor av tärnade jordgubbar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar